Как да сменим сами интериорните врати у дома

Оценете
(40 гласа)
Написана от  Публикувана в Обзавеждане Вторник, 06 Май 2014 17:42
5.0 от 5 според 40-ма гласували

Започнахте ли вече пролетният ремонт на дома си? Ако е така, то непременно ще трябва да обърнете внимание и на интериорните врати, които са неизменна част от всяко жилище, но доста често хората правят ремонти, без да обърнат внимание на вратите. В повечето случаи, само пребоядисване на вратите не е достатъчно, за да постигнете желаният резултат, а като се има предвид колко евтини предложения има вече на пазара, то може да се каже, че е много по-добре направо да се сдобиете с нови интериорни врати и да направите от жилището дом, в който да ви е комфортно, уютно и да си почивате след тежкият работен ден.

Разбира се, смяната на интериорните врати не е задача, с която всеки човек може да се справи, като за целта има майстори, които да ви извършат тази услуга. Ако обаче не искате да плащате на майстори, а смятате, че можете да се справите сами и да смените интериорните врати в дома си, то е препоръчително да следвате следващите стъпки.

1. Подгответе се за монтажа на вратата: Необходимите инструменти са нивелир (малък и голям), метър (малък и голям), молив, макетен нож, отверка, чук, шкурка, гаечен ключ No 4, трион, гайковерт, електрически циркуляр, ръчен лентов шлайф, безцветно лепило, силиконова паста, клинове за касата на вратата, носачи и напречни фиксатори.

2. Проверете строителният отвор: С помощта на малкият и големият нивелир трябва да проверите, дали подът и стените са равни, като трябва да премерите и строителният отвор на самата интериорна врата, като в някой случаи ще се наложи да изкъртите част от стената, за да се побере касата.

3. Подготовка: Ако искате да монтирате интериорна врата на място, където е нямало врата ще бъде нужно да погледнете плана на сградата. Когато сте готови с това, можете да наложите страницата на касата и да прецените дали всичко ще бъде наред. Обърнете внимание на долният ръб и ако се допира до пода го отбележете с молив, след което изрежете страницата с помощта на ръчният трион.

4. Сглобяване на касата: Ако всичко е наред, трябва да преминете към сглобяването на касата. Разчистете работната маса, извадете всички части от комплекта и започнете с двете страници и щурца. Съединете ъглите с помощта на лепилото, поставете в предвидените отвори съединителните пластини и позиционирайте недвижимите первази (използвайте отверката и ъгловите скоби). Сложете силикон върху основната част на страниците, за да избегнете подутини, които се появяват в следствие на влагата.

5. Крилото: Сглобената каса на вратата поставете в предвиденият строителен отвор, като е нужно да монтирате двете панти в отворите на неподвижните первази. Между пантите и перваза трябва да има разстояние от около 3 мм. Сега вземете ключ No 4 и нагласете пантите.

6. Нивелирайте касата: Монтирайте 5-милиметрови клинчета в канала на щурча, който е от страната на пантите. С помощта на клиновете фиксирайте касата и поставете двата носача на фиксаторите от лявата и дясната страна на касата и поставете два напречни фиксатора. Касата на интериорната врата трябва да бъде в неподвижно вертикално положение, като използвайте нивелира, за да измерите евентуални неравности. След това поставете крилото и се убедете, че вратата се отваря нормално. Ако има нужда от допълнително нагласяне е нужно да освобождавате или завивате двете панти.

7. Полиуретанова пяна: Когато касата е готова трябва да запълните целият отвор с полиуретанова пяна, като следвайте инструкциите на самата пяна. Ако случайно попадне от пяната върху лакираната повърхност, забършете веднага и използвайте ацетон или друг подобен препарат (препоръчително е да погледнете упътването на пяната, тъй като ацетонът може да увреди повърхността на касата).

8. Декоративните первази: Двата странични декоративни перваза трябва да бъдат поставени едва след като сте приключили с всичко останало. Може да се наложи да ги скъсите леко, ако касата е била скъсявана. Поставете первазите на масата, поставете от лепилото в съединителните краища и след това с ъгловите скоби и отверката ги съединете. След това фиксирайте первазите в отвора на касата, като ги притиснете до стената, използвайки дървени трупчета и чук.

 

Това беше всичко, вече имате чисто нова интериорна врата, която сте монтирали сами, без намесата на майстори.

 

Тази статия е създадена с любезното съдействие на Узунов Ауто Груп

 

 

 

 

Прочетена 6358 пъти Последно променена в Вторник, 06 Май 2014 21:07
Харесва ли ви този материал?
Споделете го в някоя от социалните мрежи отдолу, за да ни помогнете да станем по-добри!

Оставете коментар